templatemo header
templatemo header
Peroksit Forma Dönüşen Kimyasallar

 

Bazı kimyasallar kendiliğinden ya da içerdikleri bileşiklerin hava, ısı ve ışık ile etkileşmesi sonucu yükseltgenerek peroksit oluştururlar. İçerisinde peroksit oluşmuş kimyasalların ısıl işleme maruz kalması şiddetli patlamalara neden olabilir.

Dietil eter yıllardır çalıştığınız bir kimyasal. Kural nedir? Kimyasal açılır, kimseyle paylaşmamak için dolabın en arka kısmında saklanır. Biterse ve aniden lazım olursa diye. Son kullanma tarihinin sonuna kadar değerlendirdiğimiz  hatta bir müddet de geçmiş halde kullandığımız dietil eter, dietileter olmaktan çıkmış meğer. Uzun lafın kısası  kapağı açıldıktan 3 ay, 6 ay ve 12 ay gibi bir süre sonunda peroksit forma dönüşen kimyasallar vardır. Dikkat edilmesi gereken bu kimyasallar aşağıda listelenmiştir.

Kutu açıldıktan 3 ay sonra kul. süresi dolan kimyasallar

Kutu açıldıktan  6 ay sonra kullanım süresi dolan kimyasallar (Damıtma ve desitlasyon gibi ısıl  işlemler yapılmadan önce mutlaka peroksit testi yapılmalıdır)

Kutu açıldıktan  12 ay sonra kullanım süresi dolan kimyasallar (peroksit oluşumu ile zararlı polimerler oluşumuna neden olurlar)

 Bütadien

 Asetal

 Diasetilen

 Akrilik asit

 Kloropren

 Asetaldehit

 Dibenzosiklopentadien

 Akrilonitril

 Divinil asetilen

 Akrilik asit

 Dihidroantrasen

 Bütadien

 İzopropil eterler

 Akrilonitril

 Etilen glikol monoeter

 Klorobütadien

 Potasyum (metal)

 Benzil alkol

 Metil asetilen

 Kloropren

 Sodyum amit

 2 -Butanol

 3 -metil-1-bütanol

 Klorotrifloroetilen

 Vinil eter

 Siklohekzanol

 Metil siklopentan

 Metil metakrilat

 Viniliden klorür

 Siklohekzen

 Metil izobutil keton

 Vinil asetat

 Terrafloroetilen

2-Siklokekzen-1-ol

 4-metil-2-pentanol

 Vinil asetilen

 

 Siklopenten

 2-pentanol

 Vinil klorür

 

 Dekahidronaftilen

 4-penten-1-ol

 Vinil piridin

 

 Disiklopentadien

 1-feniletanol

 Viniliden klorür

 

 Dietilen glikol  dimetil eter

 2-feniletanol

 

 

 Etilen glikol eter    asetat

 2-propanol

 
 

 Etilenglikol  dimetil  eter

 Tetrahidrofuran

 
 

 Etil eter

 Tetrahidronaftalen

 
 

 Dioksan

 Vinil eter

 
 

 Furan

 Sekonder alkoller

 
 

 4-heptanol

 2 hekzanol

 

 

Bu kimyasallar  kullanmadan önce mutlaka peroksit testi yapılmalıdır. Bu hem sizin güvenliğiniz açısından hem de çalışmanızın güvenilirliği açısından çok önemlidir. Bunu yapmanın iki yolu vardır. Birincisi ve en zahmetsizi hazır peroksit indikatör kağıtlarının kullanılması. Bu test kağıtları çözeltiye daldırılır. İndikatör kağıdında oluşan renk, verilen renk skalası ile karşılaştırılarak derişim bulunur. (Merck M110011.001)

merckoquant1_462

Bir diğer  yöntem ise klasik analiz yöntemi. 100 mg KI 1 mL glasiyal asetik asit içerisinde çözdürülür. Üzerine 1 mL analizi yapılan kimyasal damlatılır. Beyaz- açık sarı renk oluşumu düşük peroksit konsantrasyonu (10-50 ppm) koyu sarı ve kahverengi tonlar ise yüksek peroksit (100 ppm) konsantrasyonunu gösterir. Yüksek konsantrasyonda peroksit içeren kimyasallar kullanılmadan bertaraf edilmelidir. Düşük konsantrasyonda ise 1 litre örneğin içerisine antioksidan madde olan bütilat hidroksitoluen (BHT) eklenir. BHT eklenmesi ile perokist oluşumu yavaşlatılır. Bir diğer kullanımda ise bu kimyasal için peroksit testi tekrar tekrarlanmalıdır.

Güvenli ve güvenilir çalışmalar...