Klinik Biyokimya Laboratuvarı

GENEL LABORATUVAR GÜVENLİĞİ VE HAVALANDIRMA
Göz Yıkama Solüsyonu, Panolu  
Yangın Söndürücü Her bağımsız bölüm için en az 1 adet olmak üzere her 200 m2 taban alanı için 1 adet ilave edilerek uygun tipte 6 kg’ lık yangın söndürücü bulundurulması esas alınır. İhtiyaca uygun yangın söndürücü laboratuvar içine veya hemen dışına kolay ulaşılabilecek bir alana yerleştirilir.
İlk Yardım Kiti Her laboratuvarda ilk yardım kiti bulunmalıdır. ANSI'ye (Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü) göre ilk yardım kitlerinin içermesi gereken malzemeler ve minimum miktarları; Hidrofil sargı bezi (tüm kenarları 10 cm'den kısa olmamalı) 1 adet, Kendinden yapışkanlı bandaj (2.5 x 7.5 cm) 16 adet, Flaster (5 m) 1 adet, 0.5 g tek doz paket antiseptik 10 adet, Buz torbası 2 adet, Tek kullanımlık muayene eldiveni 2 çift, Steril gazlı bez (7.5 x 7.5 cm) 4 adet, Üçgen sargı bezi (10 x 10 x 140 cm) 1 adet.
Kimyasal Dökülmeler için Absorban Maddeler Dökülen kimyasalın ortamdan kolayca uzaklaştırılmasını sağlayan yüksek emizilik kapasitesine sahip toz formdaki absorban maddeler.
Emici Bezler Laboratuvar kapılarının koridora bakan dış tarafına içerideki tehlikeyi gösterir uygun levhalar asılmalıdır.
Tehlike ve Uyarı Sembolleri Hazırlanan stok çözelti şişelerinin, atık biriktirme kaplarının vb. etiket bilisi içermeyen şişelerin pratik bir şekilde etiketlendirilmesi için kullanılan birbirinden farklı tehlike piktogramları ve uyarı ibareleri içiren yapışkanlı etiketlerdir.
Tehlike ve Güvenlik Sembollü Şişe Etiketleri  
Kesici-delici Atık Kutusu  
Tehlikeli Atık Biriktirme Kabı  
Tek kullanımlık kirli malzeme atık kabı  
Tekrar kullanılabilir kirli malzeme biriktirme kabı  
Evsel Atık Kutusu  
Mekanik Pipetleme Cihazları Laboratuvar çalışmaları sırasında mutlaka mekanik pipetleme cihazları kullanılmalıdır. Herhangi bir sıvının ağız ile çekilmesi güvenli değildir ve kesinlikle yasaktır.
Güvenlik Bilgi Formları Laboratuvarda çalışılan tüm kimyasallara ait Güvenlik Bilgi Formları ve Kimyasal Güvenlik Kartları tüm çalışanlrın kolayca ulaşılabileceği bir yerde mutlaka bulundurulmalıdır.
Güvenlik Ekipmanları Yerleşim Planı Güvenlik açısından vücut duşu, göz duşu, yangın söndürücü gibi güvenlik ekipmanları ile gaz açma-kapatma vanaları, elektrik paneli gibi kontrol noktaları ana kapının yanına yerleştirilmelidir. Yapılan işin niteliğine göre çalışanları korumak amacı ile gerekli ise ilave önlemler alınmalıdır (topraklama, giriş kontrol mekanizmaları, dezenfektanlı paspas... gibi).
Havalandırmalı ve Havalandırmasız Kimyasal Depolama Dolapları  
Otoklav Poşeti  
Dezenfektan (Cilt, Yüzey, Alet)  
 KİŞİSEL GÜVENLİK
İş Güvenlik Kıyafeti (bone, önlük, tulum, ayakkabı) Yapılan işin niteliğine göre uygun koruyucu kıyafet seçilmelidir.
Eldiven İnce lateks, vinil veya nitril eldivenler yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak bu tip eldivenler aşırı toksik kimyasallarla, aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlarda çalışmaya uygun değildir. Çalışılacak kimyasala karşı en iyi korumayı sağlayan donanımı belirlemek için mutlaka o kimyasalın Güvenlik Bilgi Formuna bakılmalıdır.