Diğer

GENEL LABORATUVAR GÜVENLİĞİ VE HAVALANDIRMA
Yangın Söndürücü Her bağımsız bölüm için en az 1 adet olmak üzere her 200 m2 taban alanı için 1 adet ilave edilerek uygun tipte 6 kg’ lık yangın söndürücü bulundurulması esas alınır. İhtiyaca uygun yangın söndürücü laboratuvar içine veya hemen dışına kolay ulaşılabilecek bir alana yerleştirilir.
İlk Yardım Kiti Her laboratuvarda ilk yardım kiti bulunmalıdır. ANSI'ye (Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü) göre ilk yardım kitlerinin içermesi gereken malzemeler ve minimum miktarları; Hidrofil sargı bezi (tüm kenarları 10 cm'den kısa olmamalı) 1 adet, Kendinden yapışkanlı bandaj (2.5 x 7.5 cm) 16 adet, Flaster (5 m) 1 adet, 0.5 g tek doz paket antiseptik 10 adet, Buz torbası 2 adet, Tek kullanımlık muayene eldiveni 2 çift, Steril gazlı bez (7.5 x 7.5 cm) 4 adet, Üçgen sargı bezi (10 x 10 x 140 cm) 1 adet.
Tehlike ve Uyarı Sembolleri Laboratuvar kapılarının koridora bakan dış tarafına içerideki tehlikeyi gösterir uygun levhalar asılmalıdır.
Tehlike ve Güvenlik Sembollü Şişe Etiketleri  
Kesici-delici Atık Kutusu  
Tehlikeli Atık Biriktirme Kabı  
Tek kullanımlık kirli malzeme atık kabı  
Evsel Atık Kutusu  
Güvenlik Ekipmanları Yerleşim Planı Güvenlik açısından vücut duşu, göz duşu, yangın söndürücü gibi güvenlik ekipmanları ile gaz açma-kapatma vanaları, elektrik paneli gibi kontrol noktaları ana kapının yanına yerleştirilmelidir. Yapılan işin niteliğine göre çalışanları korumak amacı ile gerekli ise ilave önlemler alınmalıdır (topraklama, giriş kontrol mekanizmaları, dezenfektanlı paspas... gibi).
Dezenfektan  
 KİŞİSEL GÜVENLİK
Göz ve Yüz Koruyucu Ekipmanlar Tehlikeli kimyasallar, iyonize olmayan radyasyon, biyolojik tehlikeli materyaller, aerosoller, ultraviyole ışık, uçan parçacıklar ile çalışılması durumunda laboratuvarlarda göz ve yüz koruması kesinlikle zorunludur. Çalışılan işin tehlikesine uygun ekipman seçilmelidir (tam koruma gözlüğü (google tipi), UV filtreli gözlük veya yüz siperi). Kullanılan göz ve yüz koruyucuları mutlaka TS EN 166 ve 170 standartlarına uygun olmalıdır.
Solunum Koruyucu Ekipmanlar Yapılan işin niteliğine uygun maske tipi (FFP1, FFP2, FFP3, farklı filtre seçenekli yarım veya tam yüz maskeleri) seçilmelidir.
İş Güvenlik Kıyafeti (bone, önlük, tulum, ayakkabı) Yapılan işin niteliğine göre uygun koruyucu kıyafet seçilmelidir.
Eldiven İnce lateks, vinil veya nitril eldivenler yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak bu tip eldivenler aşırı toksik kimyasallarla, aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlarda çalışmaya uygun değildir. Çalışılacak kimyasala karşı en iyi korumayı sağlayan donanımı belirlemek için mutlaka o kimyasalın Güvenlik Bilgi Formuna bakılmalıdır.