Laboratuvar Kurallarının Gereklilikleri

 

1. LABORATUVAR KURALLARININ GEREKLİLİKLERİ

Dikkatsiz ya da kötü tasarlanmış bir çalışma çeşitli şekillerde vahim bir duruma yol açabilir. Ancak oluşturulan laboratuvar kuralları olumlu ve güvenli bir yaklaşım için gereklidir.
Laboratuvarda bulunmanız ya da ordan geçiyor olmanız, her iki durum da potansiyel bir tehlike içerir. Güvenlik, risklerden haberdar olmak ve kontrol için olumlu bir yaklaşım demektir. Bu da :
* Tehlikeyi tanımlamak,
* Riski değerlendirmek,
* Kontrol imkanlarına sahip olmak,
* Eylemin etkinliğini değerlendirmektir.

1.1 ÇALIŞMA SAATLERİ VE ACİL HİZMETLER

* Acil durumda her zaman belirtilen acil durum telefonu aranacaktır.
* Danışman yapılan çalışmanın türüne bağlı olarak direkt bir sorumluluk taşır. Projenin güvenli bir şekilde tasarlanmış olmasından sorumludur.
* Tehlikeleri yazılı olarak nitelendirilip emin bir çalışma yöntemi belirler. İlgili araştırıcılarla sürekli iletişim içinde olmak bu sürecin ayrılmaz bir parçasıdır.
* Alınan tüm güvenlik önlemlerinin ve yaratılan güvenli çalışma koşullarının, araştırmacı düşüncesizce davranıyor ise hiçbir anlamı kalmaz. Araştırmacılar her an dikkatli ve güvenli çalışmalıdırlar.
* Güvenlik konusunda dikkat ve itina profesyonel bilim insanı için temel bir koşuldur. Tüm personel için laboratuar çalışmasının en önemli kısmını oluşturur.

UNUTMAYIN !
* Emniyet gözlükleri ve diğer koruma cihazları ( eldiven,önlük,maske v.s. ) laboratuar çalışmasında her an kullanılmalıdır.
* Her acil durumda acil telefonunu arayınız.
* Laboratuarda tek başına deneysel çalışma yapılamaz.
* Laboratuarda yemek,içmek kesinlikle yasaktır.
*Gece çalışılacak deneyler için alınacak özel araştırma izninde proje yürütücüsü ile laboratuar sorumlusunun imzası olmalıdır.
2. BİNANIN KULLANILMASI

Laboratuar cumartesi-pazar günleri kapalı olabilir. Normal çalışma saatleri dışında binaya ancak özel çalışma izni olanlar girebilirler. Bunlar kapıdaki giriş-çıkış çizelgesini imzalayacaklardır. Laboratuar ve Binada normal çalışma saatleri dışında çalışacak olanlar aşağıdaki kurallara uymalıdır :

* Binaya giren herkes giriş-çıkış çizelgesini imzalamalıdır.
* Laboratuarda deneysel çalışma ancak aynı laboratuarda başka bir araştırıcı varsa yapılabilir. Laboratuarda tek başına çalışmak son derece tehlikeli ve yasaktır.
* Yapılacak olan deneysel çalışmalar özellikle zararsız olmalı ve de çalışan kişi evvelce aynı işe alışkın olmalıdır. Cumartesi-pazar günleri yeni çalışma başlatılmamalıdır.
* Her bir araştırıcı laboratuardan ayrılırken aletleri kapatmalıdır. Gaz, elektrik, su vanaları ve pencereler açık unutulmamalı, gereksiz ışıklar söndürülmelidir.

3. DENEY SETİNDE TEMİZLİK VE DÜZEN

* Kirli ve düzensiz bir deney seti, kirli ve tehlikeli bir çalışmaya zemin hazırlar. Kullanmadığınız malzemeleri set üzerinde bırakmayın. Bunları bir dolaba ya da kirliler için ayrılmış olan bir kaba koyun. Kirlileri lavabo içinde ya da çevresinde bırakmayın. Malzeme kaplarını kolaylıkla devrilecekleri şekilde setin kenarlarında bırakmayın. Kullandıktan hemen sonra tıpaları kapatın ve şişeyi kendi yerine kaldırın.
* Tehlikeli maddeler içeren kapları yüksek raflara koymayın.
* Şişelerin etiketlerine mümkün olduğu kadar açık ve ayrıntılı bilgi yazın.
* Şüpheli şişeleri ellemeyin. İçindeki madde, zamanla, ışıkla ya da ısıyla ayrışabilir. Eldiven kullanın ve şişeyi şeffaf bir koruyucu levhanın ardında açın. Etiket görünmüyorsa, içindeki maddenin ne olduğunu tahmin etmeye çalışmayın, açmayın ve kullanmayın.
* Atık solvent şişelerini direkt gün ışığından uzak tutun ve parlayıcı maddeleri minimum miktarlarda stoklayın.
* Solventler sıcak su akan lavabolarda kullanılmamalıdır.
* Kayıp düşmemek için yere dökülen maddeleri hemen temizleyin.
* Ara sıra bütün rafları ve dolapları iyice temizlerseniz hem aradığınız şişe ve malzemeleri daha kolay bulursunuz, hem potansiyel tehlikeleri azaltırsınız hem de çalışma alanını genişletirsiniz.
4. KAZA RAPORLARI

İşletme, legal olarak binadaki bütün kazaları ilgili hükümet görevlilerine rapor etmekle yükümlüdür. Bu sebepten, bütün kazaların, bir yaralanmaya sebep olsun olmasın, ne kadar küçük olursa olsun, işletme yetkililerine bildirilmesi gereklidir.